Arkiv

John Lindnérs Donationsfond

Utmärkelse ur John Lidnérs donationsfond tilldelas den eller de som på ett förtjänstfullt ökar kunskapen eller ger budskap inom artilleri- och luftvärnsområdet. Utmärkelse kan även ges för utveckling/nytänkande av materiel och metoder inom artilleri- och luftvärnsområdet.

2024

Övlt Stefan Hedmark – Artilleriets Stridsskola, ArtSS, Boden

Övlt Stefan Hedmark, Boden, Stf C Artilleriets Stridsskola, ArtSS tillika Divisionsartillerichef har i ett antal artiklar beskrivet artilleriets pågående utveckling på ett enkelt och tydligt sätt, inte minst vad gäller samverkan mellan de nordiska artilleriförbanden.

Artiklarna har en hög kvalitet och ger en god inblick i hur det svenska artilleriet utvecklas inom ramen för NORDEFCO och NATO för tidskriftens läsare.

 

Karin Stegmark – Halmstad, Saab Barracuda och Surveillance

Karin Stegmark har bidragit med flera olika artiklar om bland annat den utveckling av luftvärnsfunktionen och infrastruktur inom Halmstads garnison. På senare tid har också Karin tagit initiativ till att föreslå en artikelserie om kamouflagets historia och utveckling, vilket redaktionen mottagit med stor tacksamhet. Serien publicerades under 2024 och har haft en mycket god skriftlig kvalitet samt inte minst kvalificerat tekniskt innehåll om hur kamouflage kommer att utvecklas under kommande åren. Redaktionen anser att detta mycket väl är värt att premiera med utmärkelsen John Lindnérs donationsfond. Karin har en  även en bakgrund som luftvärnsofficer vid Lv6.

2023

Thomas Lind Dahlberg – Artilleriets Stridsskola, Boden

Major Thomas Lind Dahlberg har visat gott intresse för att delta med kvalificerade texter om bland annat erfarenheter av Ukrainakriget i ett indirekt bekämpningsperspektiv. Major Lind Dahl anser redaktionen också har visat prov på god stilistik och dessutom en positiv attityd till att medverka i tidskriften och därmed öka såväl renommé som trovärdighet för Artilleri & Luftvärns innehåll.

 

Per Nordberg – Luftvärnsregementet, Halmstad

Överstelöjtnant Per Nordberg har under flera år visat gott intresse för att delta med kvalificerade texter om bland annat utvecklingen av internationellt samarbete inom luftvärnsarenan samt under senare tid arbetet med att utveckla skyddssystem mot drönarhot. Per Nordberg anser redaktionen också har visat prov på god stilistik och dessutom en positiv attityd till att medverka i tidskriften och därmed öka såväl renommé som trovärdighet för Artilleri & Luftvärns innehåll vad gäller luftvärnets pågående utveckling.

 

Per-Åke Karlsson – Kristianstad

Förutom att vara en god skribent och dessutom påhejare av tidskriftens verksamhet har Per-Åke Karlsson mer än väl kvalificerat sig som mottagare av JLD då han sedan 2010 arbetar vid Statens Försvarshistoriska muséer med placering på Artillerimuséet i Kristianstad. I första hand arbeta Per-Åke med frågor som berör muséets drift och underhåll men han är också en inbiten och mycket kunnig artillerihistoriker. Han mångåriga värv med att värna det svenska artilleriets historia är väl värt att uppmärksamma.

 

Christer Mellgren – FMV, Stockholm

Christer Mellgren tilldelas stipendiet för sitt utmärkta arbete som projektledare för Luftvärnssystem 103 Patriot. Försvarsmakten har med leveransen av Luftvärnssystem 103 erhållit ett system med högsta tekniska förmåga. Christer har med sitt ambitiösa arbete och sina goda kunskaper genomfört och drivit ett av FMV största och mest avancerade anskaffningsprojekt i modern tid så att Försvarsmaktens förmågan har levererats i rätt tid, med rätt kvalité och inom budget.

 

Mikael Bergman – A8, Boden

Fanjunkare Mikael Bergman har under en lång tid inom artilleriet värnat om ämnet militärteknik inom artilleriet. Genom en god utbildningspedagogik, med bland annat eleven i centrum, har han spridit kunskap om vad som påverkar artillerigranaten från sitt statiska läge i eldröret, genom dess bana genom luftrummet, till dess verkan i målet. Han har utvecklat utbildningen mot moderna verkanssystem och därigenom säkerställt att blivande yrkesofficerare fått en bra grund att stå på i sin fortsatta karriär. Stipendiaten har genom sitt stora engagemang bevarat den tekniska förståelsen inom artilleriet.

 

Gunnar Andersson – Rheinmetall Sverige, Stockholm

En redaktör för en kvalificerad tidskrift som behandlar komplicerade ämnen måste kunna förlita sig till att kompetenta och välinformerade skribenter medverkar med texter som attraherar en kunnig och även kritisk läsekrets. Egenskaper vad gäller kompetens och tillgång till information besitter Gunnar Andersson inom granatkastarområdet. Gunnar Andersson har i flera artiklar berikat tidskriften med intressanta och dessutom lite provokativa artiklar om utvecklingen av granatkastarsystem. Med beaktan av ovanstående samt att Andersson visat en hög vilja av att delta med artiklar även i andra avseenden anser redaktionen kvalificerar honom till mottagare av John Lindnérs Donationsfond stipendium och medalj.

 

Carl-Christer Drangel – Försvarshögskolan, Stockholm

Det marina inslagen i Artilleri & Luftvärn har bitvis varit tämligen modesta men på kort tid har kommendörkapten Carl-Christer Drangel från Karlskrona sett till att även marina aspekter på indirekt bekämpning och luftvärnsförmåga blivit mer kända för tidskriftens läsare. Drangel har dessutom bistått redaktionen med kvalificerade texter om Försvarsmaktens arbete med att analysera och översätta det omfattande Natokonceptet Integrated Air & Missile Defence (IAMD) som varit till stort gagn för att stärka tidskriftens renommé som en respekterade publikation inom artilleri- och luftvärnsarenan. Drangel har också visat prov på god stilistik. Detta sammantaget gör Carl-Christer Drangel till en välförtjänt mottagare av John Lindnérs Donationsfonds stipendium och medalj.

 

2022

Mikael Take

Mikael Take, som bland annat agerat projektledare för BAE Systems avseende Archerprojektet, har under en rad av år varit en flitig skribent för Artilleri & Luftvärn. Med sina artiklar som handlat om såväl pjäs- som ammunitionsutveckling har Mikael Take gett tidskriftens läsare en insikt om hur Archersystemet hanteras inom BAE Systems samt de exportmöjligheter som systemet förväntas kunna generera i och med anpassningen till Archer New Generation. Mikael Take har också under en rad år deltagit i tidskriftens interna redaktionsarbete och bidraget med intressanta ämnen till artiklar.

 

Harry Ollinen

Harry Ollinen har i under ett antal år medverkat med läsvärda och intressanta artiklar i tidskriften. I årets nummer (2020) har Harry skrivet flera artiklar om hur det finska artilleriet agerade i samband med då två krigen på finskt territorium som givit en god och upplysande bild över artilleriets dåvarande förmågor och brister.

 

Lars Taraldsson

Lars Taraldsson tilldelas stipendiet efter att som projektledare för uppdraget ”Fordonsmonterad Granatkastare”, inte bara levererat 40st GRKPBV90 på tid, inom budget och med förmåga enlig beställd kravmassa (plus lite till). Lars får också stipendiet för hans enträgna arbete med att utveckla kompetensen hos medarbetare inom projektteamet internt FMV, men också hos leverantören och hos kunden Försvarsmakten. Att leverera enligt plan må tyckas vara en självklarhet, men de tidsförhållanden som förevarit i detta projekt, tillsammans med de utmaningar som hanterats under resans gång, är definitivt något utöver det vanliga och uppmärksammas därför.

 

Fredrik Palmquist

Kommendör Fredrik Palmquist har vid flera tillfällen levererat högkvalitativa och insiktsfulla artiklar om synen på utveckling av luftvärns- och artilleriförmågan inom den svenska marinen. Det senaste bidraget om införande av kvalificerat luftvärn på korvettsystemet vill redaktören särskilt framhålla. Fredrik Palmquist har också i flera avseenden stöttat redaktionen och därmed tidskriftens verksamhet och utveckling genom att vara en ”dörröppnare” till andra kontakter inom marinen samt ge redaktionen möjlighet att delta i avancerad övningsverksamhet. Artiklar som stärkt den redaktionella bredden för tidskriftens vidkommande.

2021

1

2020

Kommendör Fredrik Palmquist – Marinstaben

Kommendör Fredrik Palmquist har vid flera tillfällen levererat högkvalitativa och insiktsfulla artiklar om synen på utveckling av luftvärns- och artilleriförmågan inom den svenska marinen. Det senaste bidraget om införande av kvalificerat luftvärn på korvettsystemet vill redaktören särskilt framhålla. Fredrik Palmquist har också i flera avseenden stöttat redaktionen och därmed tidskriftens verksamhet och utveckling genom att vara en ”dörröppnare” till andra kontakter inom marinen samt ge redaktionen möjlighet att delta i avancerad övningsverksamhet. Artiklar som för tidskriftens del breddat innehållet.

 

Affärsutvecklare, Robert Humeur – Saab Surveillance

Robert Humeur, med tidigare bakgrund som officer inom luftvärnet, har för Artilleri & Luftvärns vidkommande, tagit initiativ till att skriva en serie om telekrig. Med sina artiklar har Robert Humeur tagit med läsare på en resa om och hur telekrigföring har utvecklats från sin linda till dagens mycket avancerade metoder. Telekrig är också ett vapen som såväl artilleristen som luftvärnaren stöter på i sin utövning av huvuduppgiften, indirekt eld och strid mot luftmål. Robert Humeur har visat mycket god kunskap på sitt område och berikat Artilleri & Luftvärn med välskrivna artiklar med ett tydligt syfte.

  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt
Artilleri och Luftvärnstidskrift

Bli en av oss

Bli medlem idag