September 26, 2020

Artlvklubbens nya hemsida

Detta är mitt första inlägg på vad som ser ut att bli en väldigt fin hemsida!

Comments
8 Responses to “Artlvklubbens nya hemsida”
 1. Thomas Claesson skriver:

  Hej! Jag var på artlvklubens årsmöte igår på FMV och fick info om nya hemsidan. Jag träffade många ”gamla” bekanta och några nya i form av C A9, C Lv6 och stf C Lv6. Jag bor i Roslagen och har ca 45 km till ”gamla Lv3” och åker kanske dit på kamratklubbens årsmöte på lördag. Under sommarhalvåret maj-sep gör jag 4-5 besök i Halmstad. Jag skulle uppskatta om det ordnas ett klubbmöte på Lv6 under den tiden.

  Thomas Claesson, reg ing Lv6 Kviberg 1971-74

 2. Stefan Krol skriver:

  Hej. Snygg hemsida. Nu gäller det också att få igång debatten här. Mer än ett kontroversiellt ämne borde finnas att ta tag i. En sådan detalj: Hur tänker FM angående IRIS-T i markmod? Kan någon förklara. Har någon funderat kring begrepp som styckepris och därmed förbandsvolym / skyddad yta.

  ”Rb 70 i slutet på sit liv”??? På sin höjd en ”Intressant kommentar”. Utvecklingen har inte precis stått still på systemet. Ja, den version som FM har i ladorna börjar närma sig slutet. Kan man uppgradera till Bolide / NG? Är det analyserat?

  Andra projekt där man försökt bygga marksystem ifrån Air-to-Air-missiler har spräckt budgeten med musik.
  Fråga norrmännen…

  ///Stefan Krol.

  • Fredrik Johansson skriver:

   Ja, eldenhet 70 och dess möjliga utvecklingspotential är analyserad. Det största problemet är personalmängd per försvarad luftvolym där EldE 70 kräver mer personal, vilket i nuvarande system är en stor bristvara/kostnad. För att dessutom få till mörkerkapacitet och småmålsförmåga så måste hela nuvarande eldenhet och robotstock bytas ut vilket skulle leda till en minst lika stor prislapp.
   Eldenhet 98 har befunnits vara det mest ekonomiska alternativet.

   • Stefan Krol skriver:

    Nytt sikte och nya missiler till rb 70 (bolide och NG, som redan är färdigutveckade, provade och visade) med mörkerkapacitet, småmålförmåga och jämförbar räckvidd skulle alltså vara dyrare än ett system som finns i Powerpoint och skjuter vertikalstartande flygkvalificerade missiler med vektorstyrning och bildalstrande IR-målsökare.

    Hmm, Den ekvationen tror jag blir intressant att analysera om några år när systemet finns.
    Vi tar upp tråden igen då. Har jag fel ska jag äta upp en dosa snus!

    • Stefan Krol skriver:

     Förresten: Leveranstiden för en tillräckligt utbildad LV-soldat torde vara 1 år max. Ett nytt lv-SYSTEM minst 10 år. Slutsats: Sådant som kan anskaffas på kort tid kan man vänta med tills det ”hettar till” och ”återtagandet ”är ett faktum. Bättre då att ha obemannade system som kan bemannas, än män (eller kvinnor) utan system som inte kan anskaffas.

    • Fredrik Johansson skriver:

     EldE 98 är precis lika mycket färdigutvecklad, provad och visad som 70NG.

     Jobbar du i Karlskoga eller?

     • Stefan Krol skriver:

      Precis utanför Karlskoga: http://www.testcenter.se. Ja, det ingår i Saab-gruppen. Nej, min arbetgivare har inget med mitt ställningstagande i denna fråga att göra.

      OK, så det är ett färdigutvecklat system? Ingen systemintegrering, ingen annan bärare etc?

      Bara köpa och förbandssätta?

      Jag har erfarenheter vad det kostar att kvalificera nya vapensystem. Det är det jag lever av…